6 beveiligingsmaatregelen om jouw gegevens in de cloud te beschermen

cyber security, protection, technology-3400657.jpg

De cloud wint fel aan populariteit. Met het toenemende gebruik van clouddiensten, is er ook een groeiend bewustzijn omtrent de risico’s die dit met zich meebrengt. 

Cloudbeveiliging is anno 2021 een belangrijke eis voor alle organisaties. Zeker nu het afgelopen jaar ruim één op de zes bedrijven te maken had met een lek in de cloud. Nog niet zo lang geleden betaalde een Antwerps IT-bedrijf zelfs 252.000 euro losgeld na een ransomware-aanval. 

Hoewel cloud-opslag jouw gegevens beschermt tegen branden, overstromingen, diefstal en hardware crashes, is het nog steeds kwetsbaar in de zin dat het door een derde partij wordt beheerd.

Betekent dit dat de cloud onveilig is? Neen, absoluut niet.

Data die in de cloud is opgeslagen, is beter beveiligd dan gegevens die op een eigen server staan. Dit komt omdat cloudproviders veel sterker kunnen inzetten op veiligheid vergeleken met de lokale server van je bedrijf.

Ben je benieuwd hoe? In dit blogartikel gaan we dieper in op de beveiligingsmaatregelen die je kan nemen (en die we bij ASPEX standaard implementeren) om jouw gegevens in de cloud te beschermen. 

#1 Gegevens beschermen via authenticatie

De eerste en meest voor de hand liggende beveiligingsmethode, is authenticatie. Om toegang te krijgen tot je gegevens, zal je een gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren. Hiermee stelt het systeem de identiteit van de gebruiker vast. 

Met een sterk wachtwoord kun je al heel wat problemen voorkomen. Hacken hoeft niet altijd rocket science te zijn. De meeste hackers proberen immers gewoon het wachtwoord van een gebruiker te kraken. Een simpele, maar vaak effectieve techniek. 

Het is zelfs zo dat hackers dikwijls toegang hebben tot een bepaald databestand waarin de meest gebruikte wachtwoorden worden verzameld. Denk bijvoorbeeld aan: Wachtwoord123. 

authenticatie

Als een minimumeis zou je wachtwoord ten minste: één hoofdletter, één kleine letter, een getal en een symbool moeten bevatten. Een minimum van 14 karakters is ook aangeraden. 

Daarnaast raden we aan om je wachtwoord elke 90 dagen te wijzigen. Stel dat je wachtwoord dan in andermans handen terecht is gekomen door een datalek, dan beperk je toch het risico. 

Tot slot is het belangrijk om je authenticatie met twee factoren te vereisen, de zogenaamde tweestapsverificatie. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag aan je account toe voor het geval je wachtwoord wordt gestolen.

In plaats van dat je alleen een wachtwoord invoert bij het inloggen, gebruik je een extra beveiligingssleutel. Dit kan bijvoorbeeld een code of token zijn via mail of via een sms-bericht. Deze aanvullende stap helpt ervoor te zorgen dat jij – en jij alleen – toegang hebt tot je account.

#2 Gegevens beschermen via encryptie 

Een tweede maatregel die je kan nemen, is je gegevens beschermen via encryptie. Concreet betekent dit dat gegevens worden omgezet van een leesbare indeling naar een gecodeerde indeling of geheimschrift. 

Dit is handig wanneer je gegevens wilt doorsturen of delen. Indien je document onderweg dan onderschept wordt door een hacker, heeft hij of zij daar niets aan: de informatie is onleesbaar.

encryptie

Met encryptie ben je dus zeker van een veilige overdracht van gegevens en informatie. Alleen de rechtmatige ontvanger kan de gegevens decoderen en zo weer omzetten in leesbare platte tekst. 

#3 Fysieke beveiliging om hardware te beschermen

Het grote voordeel van een publieke cloud, is dat je niet hoeft te investeren in eigen hardware. De leverancier of provider zorgt als goede huisvader voor onderhoud en updates van de infrastructuur.

Een goede, betrouwbare leverancier of cloud provider is bovendien verantwoordelijk voor het beschermen van zijn systemen tegen puur fysieke bedreigingen. 

hardware cloud

Zo is het in de eerste plaats belangrijk om toegangscontroles uit te voeren tot de ruimtes waar computers staan. Anderzijds hoort je cloud provider een brandpreventiesysteem te implementeren. 

#4 Maak voldoende back-ups van je gegevens

Het is van essentieel belang dat je back-ups maakt van je bestanden in de cloud. Dit is een complete momentopname van de bestanden en gegevens op een bepaald moment. Bekijk het als een plan-B of een reservewiel. 

back-up cloud

Wanneer er iets misgaat en je data wordt bijvoorbeeld gewist door een hacker, dan ben je verzekerd van het herstel van je systemen. Het is niet nodig om alles opnieuw in te richten en in te stellen. De back-up zal alles netjes terug zetten.

#5 Penetration testing en security audits

Penetration testing wordt gedefinieerd als een geautoriseerde cyberaanval op een systeem, netwerk of toepassing, met als doel beveiligingslekken te ontdekken. 

Bij penetration testing probeert een beveiligingsexpert je systeem binnen te dringen door dezelfde methoden na te bootsen die door slechte actoren ook worden gebruikt. Hiermee ga je na of je IT-infrastructuur een soortgelijke, potentiële aanval kan weerstaan.

Dit wordt doorgaans uitgevoerd door een externe firma. Er zijn bovendien ook verschillende simulaties mogelijk. Zo kan de beveiligingsexpert proberen binnendringen als complete buitenstaander, maar ook als bestaande gebruiker. 

In dat laatste geval kan de beveiligingsexpert bijvoorbeeld nagaan wie er toegang heeft tot welke gegevens. Heeft de gebruiker toegang tot gegevens die niet voor hem of haar bestemd zijn? Kan een gewone gebruiker zichzelf administrator maken? 

#6 Bewustwordingstraining van werknemers om phishing tegen te gaan

De veiligheid van jouw data is een gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds is het belangrijk om de best practices zoals we ze hierboven hebben beschreven te implementeren. Anderzijds is het ook enorm belangrijk dat jouw werknemers zich bewust zijn van de gevaren die het gebruik van de cloud met zich meebrengt. 

phishing cloud

Op het einde van de rit is het is hun taak om voorzichtig om te springen met alle gegevens. Als werkgever kan je hen hier natuurlijk in bij staan door voldoende informatie te voorzien en bewustzijn te creëren rond de cloudbeveiliging. 

De bovenstaande beveiligingsmaatregelen beschermen je gegevens dus tot op een zekere hoogte. Vanaf dat punt is het aan jouw werknemer om de nodige maatregelen te nemen en de gevaren juist in te schatten. 

Besluit

Cloudbeveiliging is een hot topic en houdt de dag van vandaag steeds meer bedrijven bezig. Daarom is het voor ASPEX een prioriteit om onze cloudoplossingen veilig te implementeren en te laten functioneren. 

Ben je benieuwd hoe een veilige cloudomgeving er voor jouw bedrijf uitziet? Neem dan gerust contact met ons op. Bij ASPEX kijken we graag mee naar de beste en meest veilige oplossing voor jouw bedrijf. 

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels