Cloud computing: dit zijn de nieuwste trends (2021)

cloud computing

De coronapandemie zorgde ervoor dat onze fysieke connectie plots werd beperkt. Noodgedwongen schakelde onze digitalisering een versnelling hoger en langzamerhand maakt de klassieke kantoorruimte plaats voor een digitale werkomgeving

Nog nooit waren onze computer en smartphone zo onmisbaar. De pandemie deed meer Vlamingen (noodgedwongen) technologie omarmen. Digitale diensten zaten over de hele lijn flink in de lift: e-commerce, maar ook clouddiensten. 

Het staat als een paal boven water dat de cloud ons leven tegenwoordig steeds meer vormgeeft. Alles – van contact-tracing tot thuiswerken – heeft een revolutie doorgemaakt dankzij clouddiensten. 

Naar verwachting zal deze transformatie in 2021 alleen maar versnellen, aangezien steeds meer bedrijven beroep doen op cloudoplossingen. In dit blogartikel hebben we alvast de nieuwste trends gebundeld. 

Wat is cloud computing? 

Cloud computing houdt in dat allerlei IT-diensten via internet worden verleend, waaronder gegevensopslag, servers, netwerken en software. Je beseft het misschien zelf niet, maar je komt meer in aanraking met de cloud dan je denkt. 

Gmail is bijvoorbeeld een dienst die volledig op de cloud is gebaseerd, net zoals Google Docs bijvoorbeeld. Het komt er simpelweg op neer dat gegevens via cloud computing niet op een vaste plek bewaard worden, maar ergens veilig op het internet.  

Er zijn dan ook veel voordelen verbonden aan online software: je hoeft voortaan geen rekening meer te houden met de economische levensverwachting van jouw hardware. 

cloud computing

Ook over een gebrek aan opslagruimte hoef je je geen zorgen te maken. Met een cloud-oplossing krijgen medewerkers altijd en overal toegang tot de gewenste documenten en gegevens, zonder dat opslagmogelijkheden beperkt worden. 

Daarnaast bespaar je op kosten, profiteer je van schaalvoordelen en draait je IT-infrastructuur efficiënter in de cloud. Meer hierover lees je in dit blogartikel. 

De 5 grootste trends op het gebied van cloud computing

#1 Multi-cloud oplossingen worden toegankelijker 

Vroeger schermden de grote cloudproviders – waaronder Amazon, Microsoft, en Google – hun clouddiensten erg goed af. Logisch, want hun bedrijfsmodel was lang gebaseerd op het promoten van hun platform als een one-fits-all oplossing. 

De cloud-diensten van Microsoft & Google end-to-end met elkaar verbinden? Dat ging niet. Daar is de laatste jaren echter verandering in gekomen. 

Multi-cloud oplossingen winnen anno 2021 aan populariteit bij het brede publiek. Concreet betekent dit dat je als klant werkt met aparte cloud omgevingen van verschillende leveranciers. 

De noodzaak voor grote providers om bruggen te slaan tussen hun platformen, wordt hierdoor steeds groter. Hoewel dit in eerste instantie indruist tegen hun bedrijfsmodel, lijken de meeste cloudproviders op deze trend mee te surfen. 

Een goed voorbeeld daarvan is Microsoft Teams. Sinds kort is er een integratie gemaakt tussen Microsoft Teams en Google Docs Editors, waardoor je nu makkelijk notities kan maken of documenten kan delen. 

microsoft teams

Wij zijn alvast benieuwd welke third-party integraties er in de toekomst nog zullen uitgerold worden. 

#2 Artificiële intelligentie (AI) en cloud computing gaan hand in hand

Zowel artificiële intelligentie als cloud computing zijn twee heel erg opkomende technologieën. Het gebeurt steeds vaker dat zij de handen in elkaar slaan. Het resultaat? Een digitaal huzarenstukje. 

Digitale assistenten zoals Siri of Alexa, zijn hier een concreet voorbeeld van. Zij combineren artificiële intelligentie met cloudgebaseerde computermiddelen. Ook cloud providers hebben het nut (en de meerwaarde) van dit huwelijk ontdekt. 

siri apple

Steeds meer SaaS-leveranciers voegen AI-tools toe aan hun software om zo eindgebruikers meer functionaliteit te bieden. 

Zo heeft het alombekende customer relationship management-platform Salesforce onlangs Einstein toegevoegd; een tool die klantgegevens verzameld, waardoor het eenvoudiger is om klanten op te volgen en klantrelaties te personaliseren.

#3 Gamen gebeurt steeds meer in de cloud

Net als muziek- en videostreaming belooft cloud gaming een revolutie te ontketenen in de manier waarop we media consumeren. Cloud gaming vervangt in essentie jouw eigen gaming PC of console thuis en ruilt die in voor een leenmodel op locatie

gaming

De voordelen van cloud gaming zijn min of meer vergelijkbaar met die van cloud computing. In de eerste plaats ontdoet gamen in de cloud je van dure hardware die nodig is bij het traditioneel gamen: in dit geval een PC of console. 

Alle games worden bij cloud gaming over het internet gestreamd en uitgezonden op jouw toestel. Je hebt enkel een snelle internetverbinding nodig. Net zoals dat het geval is bij cloud computing. 

Weetje: de drie grootste aanbieders van cloud gaming zijn momenteel Sony met het platform Playstation Now, Microsoft met Xcloud en Google met Google Stadia.

#4 Publieke en hybride cloudoplossingen winnen aan populariteit

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de publieke, de private (on-premises) en de hybride cloud. Elk type cloud heeft zo zijn voor- en nadelen. 

Welk type het beste bij jouw organisatie past, is afhankelijk van jouw bedrijf, doelstellingen, budget en toekomstige plannen.

Toch zien we bij ASPEX een toenemende interesse in publieke en hybride cloudoplossingen

Kies je voor een publieke cloud, dan maak je gebruik van een gedeelde infrastructuur. Je maakt in dat geval samen met andere klanten gebruik van de clouddiensten van een provider. 

Een publieke cloud is veelal een dienst die op grote schaal wordt aangeboden aan meerdere gebruikers. Concrete voorbeelden van publieke cloud-diensten zijn bijvoorbeeld Gmail, Office 365 en Microsoft Azure.

gmail

Het grote voordeel van een publieke cloud, is dat je niet hoeft te investeren in eigen hardware. Je hoeft je bovendien niet bezig te houden met onderhoud en updates. 

Wil je echter meer grip hebben op de systemen en infrastructuur van jouw cloud-omgeving? Dan is een hybride cloudoplossing jouw go-to. 

Een hybride cloudoplossing is vooral populair omwille van zijn flexibiliteit. Je algemene applicaties – zoals een e-mailpakket – kunnen bijvoorbeeld in een publieke cloud draaien, terwijl confidentiële bedrijfsdata die een strikte beveiliging vragen in een private cloud bewaard kunnen worden.

Je profiteert van de voordelen van een publieke cloud, terwijl bepaalde bedrijfskritische toepassingen binnen de muren van het bedrijf kunnen blijven.

#5 Werken in de cloud is meer dan ooit actueel 

In de strijd tegen het coronavirus werden er strenge maatregelen opgevoerd. Winkels moesten meermaals hun deuren sluiten, restaurants en cafés verdwenen uit het straatbeeld. 

Bovendien werden heel wat bedrijven gedwongen tot telewerk. Een ongewone test, die snel moest uitgerold worden. Voor heel wat bedrijven een reden tot paniek. 

telewerken

Met de juiste IT-infrastructuur, hoeft werken vanop afstand echter geen bottleneck te zijn. Door te werken in de cloud kunnen medewerkers namelijk altijd en overal toegang krijgen tot de gewenste documenten en gegevens, zonder dat opslagmogelijkheden beperkt worden.

De interesse in virtuele desktops is dan ook fors gestegen de afgelopen jaren. Met een dergelijk softwareprogramma kan je virtueel inloggen op een besturingssysteem. 

Je hoeft hierdoor geen rekening meer te houden met de grootte van je werkgeheugen of de kracht van je processor. Alle programma’s (en gegevens) die je nodig hebt, bevinden zich in de cloud

Onder andere Azure Virtual Desktop is een bekende dienst voor het virtualiseren van computers. Deze dienst wordt aangeboden op het Microsoft Azure Platform: het cloud computing-platform van Microsoft.

Meer lezen over hoe Azure Virtual Desktop werkt en wat de voordelen ervan zijn, doe je hier. 

Besluit

Ziezo, dit waren de voornaamste trends betreffende cloud computing. Kriebelt het idee intussen om de overstap te maken naar de cloud, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij ASPEX nemen wij dit graag voor jou uit handen. 

Ook als je nog met vragen zit over de cloud, mag je ons altijd contacteren. Wij staan je met plezier te woord. 

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels