Cloudoplossingen voor kmo’s: 8 tips voor een keuze op maat

cloudoplossingen

Steeds meer bedrijven, waaronder ook kmo’s, kiezen uit praktische, veiligheids- en financiële overwegingen voor het comfort van de cloud. Alleen: het aanbod wordt met de dag ruimer, dus hoe kies je een oplossing op maat? In deze blogpost vind je 8 criteria om een gerichte keuze te maken.

Enerzijds meer opslag, databeveiliging en overzicht, anderzijds minder investeringen en onderhoud. De voordelen van een cloudoplossing zijn talrijk en worden ook door kmo’s gesmaakt. Om er zeker van te zijn dat je een oplossing op maat van je onderneming kiest, kan je jezelf de volgende 8 vragen stellen.

1. Wat zijn je noden?

Je type oplossing hangt voor een groot deel af van je behoeftes. Wens je enkel meer opslagruimte voor bestanden, video’s en foto’s? Of louter een nieuw CRM-systeem? Dan kan een toegespitste softwareoplossing soms al volstaan. Wil je een mobiele en veilige werkomgeving, die de samenwerking boost en verschillende applicaties eenvoudig integreert? Dan is een all-in-onepakket voordeliger.

2. Hoe ziet het prijsmodel eruit?

Naargelang hun mogelijkheden (zie verder) variëren cloudoplossingen sterk in prijs. Het loont dus zeker de moeite om de tarieven van leveranciers te vergelijken in verhouding met hun aanbod. Speel op veilig en kies als kmo voor een vaste fee (bijvoorbeeld maandelijks) voor een basispakket. Dat pakket kan je (later) vaak uitbreiden, waarbij je dan per toepassing iets meer betaalt.

3. Hoe veilig ben je online?

Kies voor een provider die internationale veiligheidscertificaten kan voorleggen en de recentste securitystandaarden garandeert. Pols naar het gebruik van firewalls, intelligente antivirussoftware, multifactor-authenticatie en dataversleuteling. Check ten slotte ook wie toegang tot je data krijgt, en of je provider achtergrondcontroles uitvoert om potentiële cybercriminelen tijdig op te sporen.

4. Hoe veilig zijn je gegevens online?

Van de cloud gebruikmaken, betekent dat je je data niet langer in een lokale maar in een externe omgeving onderbrengt. In de praktijk gaat het om meerdere datacenters, beheerd door je cloud provider. Die datacenters bestaan in alle soorten: van eenvoudige hostingruimtes bij IT-leveranciers tot professionele centra van Amazon en Microsoft.

Even belangrijk als je online beveiliging, is ook de veiligheid van de locatie van het fysieke datacenter. Vraag je leverancier daarom altijd om certificaten die aantonen dat hij zijn datacenters voldoende wapent tegen inbraken, brand of rampen.

Het verschil tussen een private, publieke en hybride cloud? Hier lees je meer.

5. Hoe ver reikt de klantenservice?

De digitale wereld staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je in het geval van vragen, technische storingen of dreigend cybergevaar 24/24 en 7/7 op de hulp van je leverancier kan rekenen. Vóór je een contract ondertekent, ga je dus best goed na hoe ver de support en graad van beschikbaarheid reikt. In een service level agreement (SLA) kan je samen met je leveranciers de rechten, plichten en afspraken van je samenwerking officieel vastleggen.

6. Is de cloudoplossing schaalbaar?

Eén van de grootste voordelen van een cloudoplossing is dat je enkel betaalt voor wat je gebruikt. Maar, om te kunnen blijven groeien, is het natuurlijk wel belangrijk dat je een schaalbare oplossing kiest. Anders gezegd: een pakket dat je makkelijk kan uitbreiden (of inkrimpen) naargelang je ambities.

7. Hoe verloopt de migratie?

Bij de omschakeling van een lokale naar een publieke omgeving hoort ook de overdracht van gebruikers, applicaties, paswoorden, data, enzovoort. Een technische en complexe operatie, die je niet zonder expertise kan uitvoeren. Een goede cloud provider biedt daarom niet louter hardware, maar ook ondersteuning bij je omschakeling – de ‘migratie’ genoemd – en opvolging nadien.

8. Hoe krijg ik toegang tot de cloud?

Zodra je systeem up and running is, moet je gemakkelijk, snel en van overal tot je cloudomgeving toegang hebben. Idealiter hoef je met slechts één gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen, en kan dat vanop eender welk toestel (een laptop, smartphone, tablet …).

Met je kmo naar de cloud?

Lees hier hoe wij kmo’s naar de cloud begeleiden. Vragen of meer info gewenst? Neem vrijblijvend contact met een van onze experten.

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels

Cloud & IT
Samuel Dubrul

Private, publieke of hybride cloud: wat kies je als kmo?

Klaar om de bedrijfsprocessen van je kmo in een cloudomgeving onder te brengen? Een eerste knoop die je dan moet doorhakken is het type cloud, want ga je voor een private, publieke of hybride cloud?