De ‘workplace of the future’? Mobiel werken in de cloud

workplace

Hoe de ‘workplace of the future’ er precies zal uitzien, weten we nog niet. Maar de huidige stand van de technologie geeft ons wel al een duidelijk beeld van welke richting we uitgaan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer bedrijven de klassieke kantoormuren slopen en voor open offices, meer telewerken en een cloudpakket kiezen. Omarmt jouw kmo al de toekomst?

Het Nieuwe Werken, werkbaar werk, de werk-privébalans … De thema’s blijven de krantenkoppen halen en dat is niet meer dan logisch. Meer dan ooit staan werkzoekenden, werknemers en werkgevers stil bij de manier waarop ze vandaag efficiënter, slimmer en flexibeler kunnen werken. Hoe creëer je met je kmo een werkplek die dit ondersteunt?

Maak mobiel werken mogelijk

“Je werk mag niet een plek zijn waar je heen moet. Je werk moet je altijd en overal kunnen bijhebben”.

Met die quote slaat Satya Nadella, CEO van Microsoft, nagels met koppen. Vandaag zou elk kantoor mobiel werken mogelijk moeten maken, want het biedt zowel voordelen voor werkgevers als -nemers.

De voordelen voor werknemers:

 • Je kan plaats- en tijdsonafhankelijk aan de slag: op kantoor, thuis, bij de klant, op een projectlocatie, in een koffiebar of in de lounge van een luchthaven … 
 • Meer interactie: je ziet vragen van collega’s of klanten sneller binnenkomen.
 • Hogere productiviteit: wie liever ongestoord thuis doorwerkt, hoeft enkel richting kantoor voor teamoverleg of klantenmeetings. 
 • Tijdwinst: je hoeft niet meer (elke dag) te pendelen met de wagen, de trein, de fiets …

De voordelen voor werkgevers:

 • Meer ruimte: hoe meer mensen mobiel werken, hoe minder werkplek je moet aanbieden. 
 • Minder kosten: is er minder werkruimte nodig, dan kan je ook een klein(er) pand huren/kopen.
 • Meer kandidaturen: veel sollicitanten zien een flexibele (lees: mobiele) werkplek vandaag als een aantrekkelijk extralegaal voordeel.

Kies voor het comfort van de cloud

Mobiel werken is enkel voordelig, als het veilig en efficiënt kan. Niet vanzelfsprekend wanneer je kmo gebruikmaakt van verschillende applicaties, tools, toestellen en opslaglocaties …

Om praktische, veiligheids- en financiële redenen kiezen daarom meer en meer bedrijven voor het gemak van een cloudomgeving. Concreet betekent dit dat je je vertrouwde IT-omgeving (je software, data en soms zelfs je hardware) verhuist naar een beveiligd eigen of extern datacenter. Een internetverbinding volstaat dan om, wanneer en waar dan ook, toegang te krijgen tot je IT-omgeving. 

Kortom: de cloud staat als het ware synoniem voor het mobiele kantoor. Het gaat om een softwarepakket dat verschillende toepassingen bundelt en zo de volgende voordelen biedt:

 • Efficiënter samenwerken: een cloudpakket omvat je vertrouwde toepassingen voor tekst- en/of beeldverwerking, e-mail, agenda’s, planning en (team)chat.  
 • Eenvoudig beheer: je voegt naar wens gebruikers, applicaties en toestellen aan je cloudomgeving toe. Via een dashboard heb je een overzicht van de status van je toestellen. Zo ben je zeker dat ze over de recentste updates en antivirussoftware beschikken.
 • Veiligheid voorop: naast klassieke spamfilters en antivirussoftware biedt een cloudoplossing extra intelligente beveiliging tegen cyberaanvallen of verdacht online gedrag.
 • Gebruiksgemak: vergeet het wespennest aan logins en wachtwoorden. Je kiest één login en wachtwoord om je op je toestellen en/of toepassingen aan te melden.
 • Flexibele opslagcapaciteit: als je gebruikmaakt van een cloudoplossing, kan je aan je cloud provider minder of meer opslagcapaciteit vragen. Dankzij de automatische synchronisatie in de cloud heb je je data altijd en overal ter beschikking, ook als je geen internetverbinding hebt.

Je werkplek future-proof maken?

Je wil met je kmo naar de cloud, maar vraagt je af hoe dat concreet in zijn werk gaat? Bekijk hier onze cloudoplossingen voor kmo’s. Je leest er alles over de voordelen, features en praktische set-up van cloudoplossingen

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels

Workplace of the future
Kaj Gorremans

Haal meer uit Microsoft Teams (1/4)

Steeds meer bedrijven streven naar de New Ways of Working (NWOW). Maar wat houden die precies in? En hoe realiseer je ze? Zoals alle wegen naar Rome leiden, gaan er ook heel wat richting een moderne werkomgeving. Maar hoe ben je zeker dat je de beste afslag kiest? Onze GPS stuurt ons langs Microsoft Teams.

Workplace of the future
Kaj Gorremans

Haal meer uit Microsoft Teams (2/4)

In deel 2 zoomen we in op de videocapaciteiten van Teams. Vooral voor wie zijn of haar agenda ziet overlopen met meetings en briefings een geschenk uit de hemel!