FAQ: de meest gestelde vragen over Azure (beantwoord door ASPEX)

cloud computing

Ben je op zoek naar een publieke cloudoplossing? Dan kijk je al snel in de richting van Microsoft Azure: het clouddienstenplatform van Microsoft. Leuk weetje: Azure werd in 2010 gelanceerd als Windows Azure. 

Inmiddels is de naam dus veranderd naar Microsoft Azure. Met Azure concurreert Microsoft met andere cloudsystemen, zoals Google Compute Engine van Google en Amazon Web Services (AWS) van Amazon. 

Organisaties wereldwijd erkennen echter dat Microsoft Azure in vergelijking tot Amazon Web Services (AWS) de meest vertrouwde cloud voor ondernemingen en hybride infrastructuur is. Daarnaast biedt Azure een prijsvoordeel. 

Kortom: kies je voor de cloud, dan kies je best voor Azure. Daar twijfelde je allicht ook over, anders zou je hier niet beland zijn. We snappen echter wel dat je met vragen zit rond Azure. 

Het migreren van IT-systemen is namelijk een spannende operatie. Wat met applicaties? Hoe blijft je bedrijfsdata bewaard? In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent Azure, elks voorzien van een duidelijk antwoord. 

Lees gerust mee!

#1 Is Azure veilig?

Vaak is veiligheid de belangrijkste factor die organisaties ervan weerhoudt om over te stappen naar de cloud. Vaak wordt onterecht gedacht dat gegevens die op gemeenschappelijke opslagsystemen bewaard worden (publieke cloud) minder beveiligd zijn.

Dat is een misverstand. Op vlak van databeveiliging is er nauwelijks een verschil tussen een publieke en private cloud. Bovendien streeft Microsoft steeds naar het hoogste niveau van vertrouwen

How to deploy Windows Server 2016 as Azure VM

We hebben echter geen specifieke informatie over de beveiligingsmaatregelen van Microsoft Azure. En dat is logisch: als er iemand wilt proberen een datacenter te hacken, dan is het een stuk gemakkelijker als je weet welke veiligheidsmaatregelen er zijn. 

Daarom laat Microsoft zelf weinig los over de beveiligingsoplossingen die ze gebruiken. Wat we wel weten is dat het externe partijen zijn die de Microsoft datacenters controleren. 

Daarnaast is het Azure datacenter als eerste datacenter ISO 27001/27002 gecertificeerd en heeft het ook nog eens certificeringen voor SOC 1 en SOC 2, en SSAE 16/ISAE 3402. De veiligheid van Microsoft Azure wordt dus regelmatig en volgens internationale richtlijnen getest.

Let wel: de veiligheid van jouw data is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook als bedrijf moet je voorzichtig omspringen met gegevens. Wie er toegang heeft tot welke gegevens of applicaties bijvoorbeeld, is de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. Microsoft Azure beschermt je gegevens dus tot op een bepaald niveau. Vanaf dan is het aan jou als bedrijf om de nodige maatregelen te nemen. 

#2 Is Azure alleen voor Windows apps en services?

Een mythe die we kunnen ontkrachten, is dat Azure alleen bestemd is voor Windows apps en services. Azure ondersteunt open-source technologieën, wat concreet betekent dat systemen makkelijk te koppelen zijn. Naast Windows zijn dus ook andere besturingssystemen compatibel met Azure. 

microsoft azure

Werkt jouw bedrijf uitsluitend met MacBooks? Ook dan is Azure de geschikte cloudoplossing. Zelfs in de lagen boven het besturingssysteem (zoals databases, applicatie frameworks, beheertoepassingen en programmeertalen) is er bovendien een ruime keuze aan OSS-technologie beschikbaar.

Microsoft Azure staat dus los van het besturingssysteem of de applicaties die je gebruikt. Handig, toch? 

#3 Wat zijn de risico’s bij een migratie naar Azure? 

Met je bedrijf overstappen naar de cloud is een cruciale ingreep. Je verhuist namelijk het kloppend hart van je organisatie. Vooraleer je de overstap waagt, wil je weten welke risico’s dit inhoudt: 

Een succesvolle migratie begint met een heldere planning. Loopt het hier alvast mis, dan kan het wel eens voorvallen dat de migratie op problemen stoot. Onze tip? Onthoud vooral dat haast en spoed zelden goed is. 

Té snel willen migreren, kan ervoor zorgen dat je dingen over het hoofd ziet. Het is belangrijk om van tevoren te zorgen voor een goede omkadering. Een sterk plan van aanpak is hierbij essentieel. 

Processen, apparatuur en applicaties moeten tegen het licht gehouden worden: welke applicaties en systemen wil je migreren? Wat is het beoogde doel daarvan? Bij ASPEX begeleiden we jou in dit proces. 

Los daarvan, zijn er echter nog andere mogelijke risico’s die je loopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde applicaties of systemen niet compatibel zijn (lees: verouderd) en dat ze dus in eerste instantie niet mee overgezet kunnen worden naar de cloud. 

En dat is lastig, want je wilt niet dat die data verloren gaat. In dat geval gaat ASPEX op zoek naar alternatieven. Kunnen we de data naar een ander systeem overbrengen? Of kunnen we het huidige systeem proberen te moderniseren, opdat het wel compatibel zou zijn? Voor elk probleem is een oplossing. 

Tot slot zouden de kosten kunnen oplopen van je migratie naar de cloud. Het is belangrijk om te weten wat je best wél en niet gebruikt. Om je hierbij te helpen, geven wij aan al onze klanten een interne handleiding. Als wij denken dat je een bepaalde service best niet gebruikt – omdat het de kosten doet oplopen – dan vind je dat hierin terug. 

#4 Wat zijn de belangrijkste redenen om te migreren naar Azure? 

Zoals we al eerder zeiden, is Microsoft Azure een betrouwbare cloud voor ondernemingen. De dagen dat Microsoft alleen maar bekend stond voor zijn besturingssysteem, zijn definitief voorbij. 

Op enkele jaren tijd is Microsoft Azure uitgegroeid tot een populaire, maar vooral veilige provider van cloudinfrastructuur en hostingdiensten. 

Het grote voordeel van Azure is dat het extreem flexibel en schaalbaar is. Verhuis je naar Azure, dan kan je direct aan de slag met bepaalde diensten. Heb je bepaalde features niet meer nodig? Dan schakel je alle benodigde onderdelen simpelweg uit, zodat je hier niet meer voor betaalt. 

cloud computing

Dit maakt innoveren een stuk gemakkelijker én kostenefficiënter. Daarnaast is Azure een populaire keuze bij start-ups, omwille van de low-cost investering. Het model dat Azure hanteert is pay-per-use, waarbij je dus enkel betaalt voor wat je nodig hebt. 

#5 Kan ik besparen op kosten met Azure? 

Door jouw data te verhuizen naar Microsoft Azure, maak je komaf met kosten van onderhoud, huur en verbruik van een on-premises serverpark. Om nog maar te zwijgen van de bijbehorende licenties.

Bovendien zullen grotere bedrijven mensen (IT’ers) in dienst moeten nemen die zich fulltime bezighouden met het updaten van de software, het beheren van het netwerk en het verzorgen van de beveiliging

Deze kosten verdwijnen wanneer je overstapt naar Microsoft Azure. Het is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar het zorgt er ook voor dat je het IT-departement efficiënter kan inzetten.

Tot slot betaal je – zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald – enkel voor de middelen of diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Afhankelijk van wat je gebruikt, betaal je meer of minder. 

azure kosten

Het is heel erg eenvoudig om je cloudcapaciteit op te schalen of af te bouwen met Microsoft Azure. Ideaal voor bedrijven met een fluctuerende vraag naar capaciteit. 

Denk maar aan de website van taxonweb.be bijvoorbeeld: doorheen het jaar wordt de website in feite weinig gebruikt. Je hebt dan ook niet veel capaciteit nodig om je website te doen draaien. 

Tijdens de periode waarin iedereen zijn belastingaangifte moet doen, is taxonweb.be dan weer enorm drukbezet. De vraag van Tax-on-web is dus fluctuerend

Het zou zonde zijn dat je in dat geval elke maand een vast bedrag betaald. Veel efficiënter zou zijn dat Tax-on-web zijn capaciteit kan afbouwen en opschalen naargelang er piekmomenten volgen. Via het pay-per-use model van Azure is dat heel erg eenvoudig. 

#6 Wat kan je met Azure doen? 

Het Azure-cloudplatform bestaat uit meer dan 200 producten en cloudservices, waaronder cloud-based hosting en oplossingen omtrent machine learning & AI. Azure wordt dus voor veel meer gebruikt dan enkel de opslag van data of de hosting van websites en webapplicaties.

Zoals je ziet, is het platform daarnaast ook geschikt voor de verwerking en analyse van grote hoeveelheden data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de app Coronalert. 

Als Coronalert vaststelt dat je nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte op het coronavirus, dan krijg je een waarschuwing via de app. Deze opsporing gebeurt dankzij Bluetooth

De data die wordt verzameld via Bluetooth-signalen wordt vervolgens doorgegeven en verwerkt door het Azure-platform. Die zet via machine learning de data om in een melding. 

#7 Hoeveel kost Azure? 

Bij Azure betaal je uitsluitend voor wat je gebruikt, zonder kosten vooraf. Je betaalt dus nooit meer dan nodig is. Het is dus erg moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. 

De prijs die je betaalt, is namelijk sterk afhankelijk van de diensten die je wilt afnemen. Concreet betaal je een maandelijks bedrag dat automatisch verrekend wordt naargelang je verbruik. Dit maakt van Azure een makkelijke, schaalbare oplossing. 

Besluit

Zo, na het lezen van dit artikel heb je alvast wat kennis kunnen maken met Microsoft Azure. Kriebelt het intussen om over te stappen naar de cloud? Neem dan gerust contact met ons op.

Met ruim 15 jaar ervaring in application en website hosting is ASPEX de ideale partner die jou hierbij kan ondersteunen. 

Ook als je nog met vragen zit over de cloud, mag je ons altijd contacteren. Wij staan je met plezier te woord.

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels