Hoe kies je de juiste cloudoplossing? 8 vragen die je jezelf moet stellen (overzicht)

cloudoplossing op maat

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om over te stappen naar de cloud. De reden hiervoor? De nodige beperkingen die een klassieke IT-infrastructuur met zich meebrengt. 

Zo dreigen gegevens die op een lokale server worden opgeslagen voorgoed verloren te gaan bij een defect. Ook wanneer je als bedrijf nieuwe applicaties wilt installeren, ben je niet zeker of die wel altijd met je lopende systeem integreren.

De cloud past hier een virtuele mouw aan. Je werkt er efficiënt samen, bundelt applicaties op één plek en bewaart jouw bedrijfsdata veilig. Alleen: het cloud-aanbod wordt met de dag ruimer. 

Hoe kies je nu de juiste cloudoplossing op maat van jouw bedrijf? In dit blogartikel bundelen we acht cruciale vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. 

Wat zijn mijn noden en behoeften? 

Investeren in een cloudoplossing op maat zonder concreet na te denken over wat je noden, eisen en verwachtingen zijn heeft weinig zin. Bovendien is de ene cloud de andere niet. 

cloud oplossing

Welk type cloudoplossing het beste bij jouw organisatie past, is geheel afhankelijk van jouw bedrijf, doelstellingen, budget en toekomstige plannen. Wens je enkel meer opslagruimte voor bestanden en beeldmateriaal? Dan kan een toegespitste softwareoplossing soms al volstaan. 

Wil je echter inzetten op een mobiele, veilige werkomgeving waarin je verschillende applicaties eenvoudig kan integreren? Dan is een all-in-onepakket wat je nodig hebt. 

Verder zal je moeten kiezen tussen een publieke, private of hybride cloud. Elk type cloud heeft zo zijn voor- en nadelen. Hierin de juiste keuze maken is dus niet altijd zo eenvoudig. Bij ASPEX assisteren we je echter met plezier bij het in kaart brengen van jouw noden.

Hoe ziet het prijsmodel eruit van mijn cloudoplossing?

Besparen op kosten is vaak een belangrijke drijfveer voor de stap richting de cloud. Daarom is het belangrijk dat je de kosten van de cloudoplossing – zowel op korte als op lange termijn – nauwkeurig in kaart brengt.

Naargelang hun mogelijkheden variëren cloudoplossingen bovendien sterk in prijs. Het loont dus zeker de moeite om de tarieven van leveranciers te vergelijken in verhouding met hun aanbod. 

Tip: ook wanneer je een contract hebt afgesloten, is het nuttig om je tariefplan zo nu en dan eens opnieuw onder de loep te nemen.  

Hoe veilig zijn mijn bestanden in de cloud? 

Overstappen naar de cloud betekent dat je bestanden en data niet langer worden opgeslagen op een lokale server, maar dat ze worden ondergebracht in een externe cloud-omgeving. 

Dat brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo heb je bijvoorbeeld overal toegang tot je bedrijfsgegevens. Of je nu van thuis werkt, onderweg, in het buitenland of vanop kantoor. 

cloud data

Daarnaast biedt een cloudoplossing meer zekerheid in het geval van diefstal of verlies. Staan al je gegevens en documenten op een harde schijf? Dan mag je hopen dat je jouw laptop nooit verliest. Laptop weg, betekent in dat geval data weg. 

Je bestanden zijn dus hoe dan ook relatief veilig gesteld. Cloudoplossingen kunnen echter wel verschillen op vlak van databeveiliging. Onze tip? Kies voor een provider die internationale veiligheidscertificaten kan voorleggen en de recentste security-standaarden garandeert. 

Pols naar het gebruik van firewalls, intelligente antivirussoftware, multifactor-authenticatie en dataversleuteling. Check ten slotte ook wie toegang tot je data krijgt en of je provider achtergrondcontroles uitvoert om potentiële cybercriminelen tijdig op te sporen.

Hoe ver reikt de klantenservice van mijn cloud provider? 

De digitale wereld staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je in het geval van vragen, technische storingen of dreigend cybergevaar 24/24 en 7/7 op de hulp van je leverancier kan rekenen. 

Vóór je een contract ondertekend, ga je dus best goed na hoe ver de support en graad van beschikbaarheid reikt. Dit doe je onder andere door reviews op te zoeken op het internet. 

Tip: in een service level agreement (SLA) kan je samen met je leveranciers de rechten, plichten en afspraken van je samenwerking officieel vastleggen.

Is de cloudoplossing schaalbaar? 

Een van de grootste voordelen van de cloud? Schaalbaarheid. Een cloudoplossing groeit mee met je bedrijf. Je hoeft geen grote sommen op te hoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. 

Je betaalt enkel voor wat je nodig hebt. In de meeste gevallen althans. Dubbelcheck dus altijd even of je voor een schaalbare oplossing kiest. Anders gezegd: een pakket dat je makkelijk kan uitbreiden (of inkrimpen) naargelang je ambities.

Hoe verloopt de migratie van mijn data? 

Met je bedrijf overstappen naar de cloud is een cruciale ingreep. Je verhuist namelijk het kloppend hart van je organisatie. Het migreren van IT-systemen is dus een spannende operatie. Wat met applicaties? Hoe blijft je bedrijfsdata bewaard? Technische expertise is écht wel een must. 

Controleer vooraf dus goed of je cloud provider je hierbij kan assisteren. Een ervaren partner kan wel degelijk het verschil maken. Bij ASPEX gaan we persoonlijk nog een stapje verder. 

Onze samenwerking stopt niet na een succesvolle migratie. Het monitoren, opvolgen en bijwerken van de opgezette omgeving is minstens even prioritair voor ASPEX.

Hoe krijg ik toegang tot de cloud?

Het concept van de cloud is om altijd en overal toegang te krijgen tot de gewenste documenten en gegevens, en dat liefst zo eenvoudig en snel mogelijk. Ga dus altijd even na hoe je toegang tot de cloud werkt. 

Idealiter ben je slechts drie klikken verwijderd van je bestanden: de aan/uit knop, het loginscherm van je computer en het loginscherm van je cloudsoftware. 

Besluit 

Kriebelt het idee intussen om de overstap te maken naar de cloud, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij ASPEX nemen wij dit graag voor jou uit handen. 

Ook als je nog met vragen zit over de cloud, mag je ons altijd contacteren. Wij staan je met plezier te woord!

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels