Publieke, private of hybride cloud: wat is het verschil? Een allesomvattende gids

cloud computing

Klaar om met je bedrijf de overstap te maken naar de cloud? Dan is de volgende vraag voor welk type cloud je dan best kiest. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de publieke, de private en de hybride cloud. 

Elk type cloud heeft zo zijn voor- en nadelen. De ene cloud is de andere niet. Welk type het beste bij jouw organisatie past, is afhankelijk van jouw bedrijf, doelstellingen, budget en toekomstige plannen.

Hierin de juiste keuze maken is dus niet altijd zo eenvoudig. Om je hierbij te helpen, schreven we dit blogartikel. Hierin leggen we je in een begrijpelijke taal uit wat de verschillen zijn tussen deze verschillende types, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Publieke cloud

Wat is een publieke cloud?

Kies je voor een publieke cloud, dan maak je gebruik van een gedeelde infrastructuur. Je maakt in dat geval samen met andere klanten gebruik van de clouddiensten van een provider. 

Je merkt echter niets van de aanwezigheid van andere gebruikers. Het enige wat je doet, is met hen de hardware delen waarop het cloud-systeem draait. 

Alle hardware, software en andere infrastructuur zijn dan ook eigendom van de provider. Je huurt als het ware het netwerk, de servers en opslag van een externe organisatie.

publieke cloud

Je hebt ook geen toegang tot de fysieke locatie waar de hardware staat. De leverancier of provider zorgt als goede huisvader voor onderhoud en updates van de infrastructuur. Je betaalt doorgaans een vast bedrag per maand voor wat je gebruikt.

Concreet is een publieke cloud een dienst die vaak op grote schaal wordt aangeboden aan meerdere gebruikers. Concrete voorbeelden van publieke cloud-diensten zijn Gmail, Office 365 en Microsoft Azure. 

Wat zijn de voordelen van een publieke cloud? 

Het grote voordeel van een publieke cloud, is dat je niet hoeft te investeren in eigen hardware. Het principe is simpel: je betaalt per maand en per medewerker. 

Je hoeft dus geen grote sommen op te hoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. Opschalen en afbouwen verloopt hierdoor bovendien erg vlot. 

voordelen publieke cloud

Tot slot hoef jij je niet bezig te houden met onderhoud en updates, als je kiest voor een publieke cloud. Dat doet de provider voor jou. Ook zaken als back-ups en recovery kunnen door de provider worden voorzien. Hiermee bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite. 

In een notendop:

  • Lagere kosten
  • Geen onderhoud
  • Bijna onbeperkte schaalbaarheid

Wat zijn de nadelen van een publieke cloud? 

Bij elk type cloud hoort een kanttekening. Bij een publieke cloud heb je over het algemeen minder grip op de systemen en infrastructuur, aangezien ze niet jouw eigendom zijn. Dit kan voor sommigen wrang aanvoelen. 

Daarnaast ben je voor de voorwaarden overgeleverd aan de spelregels van de provider. Het is dus belangrijk om je op voorhand in te lezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de back-up termijn, die kan verschillen van provider tot provider.

Een ander nadeel is dat je beperkte controle hebt over de locatie van je data. Je kan bijvoorbeeld kiezen dat je data bewaard wordt binnen de EU, maar niet in welk land precies. 

Voor welk type bedrijf is een publieke cloud geschikt?

Openbare clouds worden het meest geïmplementeerd. De lagere opstartkosten en hoge flexibiliteit spelen hierin een grote rol. Dit maakt de publieke cloud vooral interessant voor organisaties met wisselende behoeften of een snelle groei.

Private cloud

Wat is een private cloud?

Een private cloud is het tegenovergestelde van een publieke cloud. Je creëert dan een eigen cloudinfrastrucuur. Hetzij in je eigen datacenter, hetzij in het datacenter van een provider. 

Kies je voor een eigen datacenter, dan maakt de infrastructuur deel uit van de eigen onderneming. Beheer en onderhoud zijn dan ook voor jouw rekening. In het geval van een externe cloudprovidor, stelt hij je een volledige eigen server of een afgeschermd deel van meerdere servers ter beschikking. 

private cloud

Als bedrijf heb je hoe dan ook de volledige zeggenschap over de infrastructuur, ongeacht waar je datacenter zich bevindt: intern of extern. Het gaat om een omgeving die exclusief voor jou is gemaakt en niet op gedeelde hardware draait. Je profiteert dus van een exclusieve cloudomgeving. 

Wat zijn de voordelen van een private cloud? 

Het grote voordeel van een private cloud, is dat je het beheer ervan in eigen handen hebt. Je hebt de volledige controle over alle aspecten van de cloudomgeving. Hierdoor kan je een omgeving (laten) bouwen op maat van je bedrijf.

Kanttekening: vaak wordt onterecht gedacht dat gegevens die op gemeenschappelijke opslagsystemen bewaard worden (publieke cloud) minder beveiligd zijn. Dat is een misverstand. Op vlak van databeveiliging is er nauwelijks een verschil tussen een publieke en private cloud.

In een notendop:

  • Meer eigen inbreng
  • Meer controle
  • Omgeving op maat

Wat zijn de nadelen van een private cloud?

Doordat je profiteert van een exclusieve cloudomgeving, ligt de initiële investering in een private cloud redelijk hoog. Afhankelijk of je cloudomgeving zich fysiek in het lokale datacenter van je bedrijf bevindt, moet je investeren in hardware en infrastructuur. 

nadelen private cloud

Bovendien sta je zelf in voor het onderhouden van de hardware waarop je private cloud draait. Ongeacht of die deel uit maakt van je bedrijf of gehost wordt door een onafhankelijke serviceprovider.

Tot slot ben je minder flexibel, omdat je gebruik maakt van infrastructuur van een provider die alleen voor jou gereserveerd is. De capaciteit van je server is beperkt en een aanpassing maken verloopt moeizamer. Hierdoor kan je minder vlot schalen. 

Voor welk type bedrijf is een private cloud geschikt?

Private cloudomgevingen worden dikwijls gebruikt door overheidsinstellingen, financiële instellingen en andere middelgrote en grote organisaties waarvoor strikte regels gelden voor het opslaan van (gevoelige) data. 

Sommige beroepssectoren zijn bijvoorbeeld verplicht om over hun eigen hardware te beschikken om aan bepaalde wettelijke regels te voldoen. Een publieke cloudomgeving is voor hen dus geen optie. 

Hybride cloud

Wat is een hybride cloud?

De naam zegt het zelf: een hybride cloud combineert private en publieke clouddiensten. Het biedt de voordelen van flexibiliteit en schaalbaarheid en tegelijkertijd biedt het meer controle op vlak van infrastructuur. 

hybride cloud

In de praktijk betekent dit dat je in sommige situaties gebruik maakt van de publieke cloud en in andere situaties van de private cloud. Je algemene applicaties – zoals een e-mailpakket – kunnen bijvoorbeeld in een publieke cloud draaien, terwijl confidentiële bedrijfsdata die een strikte beveiliging vragen in een private cloud bewaard worden.

Wat zijn de voordelen van een hybride cloud? 

De hybride cloud combineert de voordelen van beide types cloud. Zoals eerder gezegd, profiteer je van een grote flexibiliteit en schaalbaarheid. Terwijl kunnen bepaalde bedrijfskritische toepassingen binnen de muren van het bedrijf blijven.

In een notendop:

  • Meer flexibiliteit
  • Meer controle
  • Bijna onbeperkte schaalbaarheid

Wat zijn de nadelen van een hybride cloud?

Bij zo’n oplossing op maat, hoort natuurlijk ook een prijskaartje. Bovendien is een hybride cloud een technisch huzarenstukje. Om een goede hybride cloudomgeving op te stellen is heel wat vakkennis vereist. Er zijn namelijk heel wat zaken die met elkaar geïntegreerd moeten worden. 

Kies dus voor een cloud-aanbieder die de nodige ervaring heeft met een hybride cloud en die je kan helpen bij de implementatie ervan. 

Voor welk type bedrijf is een hybride cloud geschikt?

Een hybride cloudomgeving is vooral geliefd bij organisaties die willen profiteren van de schaalvoordelen, maar tegelijkertijd ook moeten voldoen aan een bepaalde regelgeving. 

In hoge mate gereguleerde sectoren kunnen bepaalde (kritieke) gegevens in een private cloudomgeving bewaren, terwijl andere workloads in de openbare cloud kunnen verblijven.

Welke cloud is geschikt voor jouw bedrijf?

Hierop kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Simpelweg omdat elk bedrijf andere noden, eisen en verwachtingen heeft. Daarom schreven we ook dit blogartikel, zodat je zelf de voor- en nadelen kan afwegen. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit artikel? Of word je graag bijgestaan in je keuze? Ontdek wat ASPEX voor jou kan doen met advies op maat. Neem contact op!

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels