Waarom je als kmo de stap naar de cloud moet overwegen

stapnaarkmo

Steeds meer bedrijven doen vandaag een beroep op de cloud om efficiënter samen te werken, applicaties op één plek te bundelen en data veilig en overzichtelijk te bewaren. Dat geldt ook voor de kmo’s, want waarom wachten als de cloud meer voordelen biedt? Of sterker nog: onvermijdelijk wordt?

Klassieke IT-infrastructuur brengt de nodige risico’s en beperkingen met zich mee. Gegevens die op een lokale server worden opgeslagen, dreigen bij een defect voorgoed verloren te gaan. Wil je nieuwe applicaties installeren, dan ben je niet zeker of die wel altijd met je lopende systeem integreren. Ten slotte betekent de aankoop en het onderhoud van eigen hardware ook een flinke hap uit het budget.

Technologie: van zorg tot zegen

Technologie moet ons helpen om leven en werk eenvoudiger te maken. Daarom zetten steeds meer bedrijven vandaag terecht de stap naar de cloud: je maakt hierbij gebruik van een virtueel platform, dat beheerd wordt door een professionele cloud provider.

De voordelen zijn legio: niet alleen helpen cloudoplossingen bedrijven om hun dagelijkse activiteiten te stroomlijnen, ze verbeteren ook de veiligheid en bieden meer overzicht en inzicht. Bovendien vergen ze geen forse investeringen in infrastructuur: je hoeft niet langer zelf over de hardware te beschikken.

Ook voor kmo’s?

Allemaal goed en wel, maar gelden die voordelen niet enkel voor grote multinationals met honderden of duizenden medewerkers? Niets is minder waar: het zijn nét de kleine ondernemingen die het meeste te winnen hebben bij cloudoplossingen. 

De reden daarvoor? Schaalbaarheid. Cloudoplossingen zorgen ervoor dat je geen grote sommen moet ophoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. Je betaalt enkel voor wat je nodig hebt. Zet je onderneming een groeispurt in? Dan groeit je cloudoplossing gewoon met je mee: met een paar klikken voeg je een user toe. Bovendien gebeuren software-updates vaak automatisch.

Wanneer moet ik de stap zetten?

De volgende scenario’s vormen een ideaal vertrekpunt:

  • Je hardware of software is dringend aan een upgrade toe: cloudoplossingen laten zich eenvoudig uitbreiden naargelang je noden. Groeit het aantal klanten of medewerkers exponentieel? Met een paar eenvoudige ingrepen verhoog je het aantal gebruikers en je opslagcapaciteit. 
  • Je wil efficiënt(er) groeien: groei is vaak een complex gegeven. De verbeterde samenwerking in én schaalbaarheid van de cloud helpt je productiviteit een boost geven.
  • Je wil thuis- of telewerken stimuleren: heel wat bedrijven hebben er baat bij dat medewerkers hun taak ook vanop een andere locatie kunnen uitvoeren. Cloudoplossingen laten hun toe om waar dan ook in te loggen en samen te werken. Zo zet je bovendien de eerste stap naar een echte ‘workplace of the future’.
  • Je wil het IT-departement efficiënter inzetten: dankzij de uniformiteit die de cloud met zich meebrengt, kan een IT’er beter en sneller gebruikers ondersteunen. De tijd die hij zo wint, kan hij vervolgens investeren in de innovatie en digitalisatie van je kmo.

Met je kmo naar de cloud?

Lees hier hoe wij kmo’s naar de cloud begeleiden. Vragen of meer info gewenst? Neem vrijblijvend contact met een van onze experten.

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels

Cloud & IT
Micha Wets

Cloudoplossingen voor kmo’s: 8 tips voor een keuze op maat

Steeds meer bedrijven, waaronder ook kmo’s, kiezen uit praktische, veiligheids- en financiële overwegingen voor het comfort van de cloud. Alleen: het aanbod wordt met de dag ruimer, dus hoe kies je een oplossing op maat?

Cloud & IT
Samuel Dubrul

Private, publieke of hybride cloud: wat kies je als kmo?

Klaar om de bedrijfsprocessen van je kmo in een cloudomgeving onder te brengen? Een eerste knoop die je dan moet doorhakken is het type cloud, want ga je voor een private, publieke of hybride cloud?