6 redenen waarom je als bedrijf moet overstappen naar de cloud

overstappen naar de cloud

De klassieke kantoorruimte maakt langzamerhand plaats voor een digitale werkomgeving. Steeds meer organisaties maken terecht de overstap naar de cloud. 

De klassieke IT-infrastructuur brengt namelijk de nodige beperkingen met zich mee. Zo dreigen gegevens die op een lokale server worden opgeslagen voorgoed verloren te gaan bij een defect. 

Ook wanneer je als bedrijf nieuwe applicaties wilt installeren, ben je niet zeker of die wel altijd met je lopende systeem integreren. De cloud past hier een virtuele mouw aan. 

Je kan er efficiënt samenwerken, applicaties op één plek bundelen en je kan er jouw bedrijfsdata veilig bewaren. Nog niet helemaal overtuigd van de cloud? In dit blogartikel geven we je enkele goede redenen waarom je als bedrijf zou moeten overstappen!

#1 Een cloudoplossing groeit mee met je bedrijf

Heel wat mensen denken dat de voordelen van de cloud enkel gelden voor grote multinationals met honderden medewerkers. Niets is echter minder waar. De reden daarvoor? Schaalbaarheid. 

Door je IT-infrastructuur naar de cloud te brengen, kies je voor een oplossing die meegroeit met je onderneming én medewerkers. Je hoeft geen grote sommen op te hoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. Je betaalt enkel voor wat je nodig hebt.

cloudoplossing

Zet je onderneming een groeispurt in? Dan groeit je cloudoplossing gewoon met je mee: met een paar klikken voeg je een user toe. Bovendien is het erg eenvoudig om je cloudcapaciteit op te schalen. Ideaal voor bedrijven met een fluctuerende vraag naar bandbreedte. 

Andersom is afbouwen ook een mogelijkheid. Maakt je bedrijf een moeilijke periode door? Dan is het niet eenvoudig om de kosten die je uitgeeft aan jouw hardware te verlagen. Door over te schakelen naar de cloud elimineer je deze beperking. 

#2 Met een cloudoplossing heb je overal toegang tot je bedrijfsgegevens

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we massaal zijn beginnen telewerken. Dat was aanpassen voor werknemers, maar ook voor bedrijven. Voor de coronacrisis bood 57 procent van de Vlaamse bedrijven de mogelijkheid aan om van thuis uit te werken. Intussen is dat aantal gestegen naar 88 procent.

Heb je een draagbare laptop, dan vormt pendelen tussen het kantoor en je thuiswerkplek geen enkel probleem. Beschik je daarentegen over een vast (desktop) exemplaar, dan is dit minder evident. 

Ook wanneer je server zich beperkt tot een vaste locatie, wordt het werken vanop afstand bemoeilijkt. De cloud biedt in dat geval uitkomst. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding. 

Het resultaat? Medewerkers kunnen altijd en overal toegang krijgen tot de gewenste documenten en gegevens. Of ze nu van thuis werken, onderweg, in het buitenland of op kantoor. 

Met de juiste IT-infrastructuur, hoeft werken vanop afstand dus geen bottleneck te zijn. Je werkplek beperkt zich niet meer tot je plaatsje op kantoor, en je hebt alle bedrijfsapplicaties overal bij de hand wanneer je maar wil. 

#3 In de cloud worden al je gegevens & bestanden veilig opgeslagen

Werken in de cloud is niet alleen handig, maar bovenal ook veilig. Staan al je gegevens en documenten op een harde schijf? Dan mag je hopen dat je jouw laptop nooit verliest. Laptop weg, betekent in dat geval data weg. 

Een cloudoplossing biedt in dergelijke situaties meer zekerheid. Je gegevens zijn namelijk opgeslagen in de cloud, wat betekent dat je er altijd bij kunt, ongeacht wat er gebeurt met je apparaten. 

Het is zelfs zo dat je vanop afstand gegevens van verloren laptops kunt wissen, opdat ze niet in verkeerde handen kunnen vallen en misbruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt in het geval je laptop of hardware crasht. 

cloudopslag

Daarnaast moeten SaaS-bedrijven zich houden aan strikte ISO-normen voor informatiebeveiliging, en worden ze regelmatig onderworpen aan beveiligingsaudits. 

Tot slot kan je op een eenvoudige manier aangeven welke werknemer toegang heeft tot welke bestanden of gegevens. Het is geen alles-of-nietsoplossing. In tegendeel: een cloudoplossing is erg modulair.

#4 Een cloudoplossing is kostenefficiënt

Door je IT-systemen naar de cloud te migreren, maak je komaf met kosten van 

onderhoud, huur en verbruik van een on-premise serverpark. Om nog maar te zwijgen van de bijbehorende licenties. 

Bovendien zullen grotere bedrijven mensen (IT’ers) in dienst moeten nemen die zich fulltime bezighouden met het updaten van de software, het beheren van het netwerk en het verzorgen van de beveiliging. 

Deze kosten verdwijnen wanneer je overstapt op de cloud. Het is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar het zorgt er ook voor dat je het IT-departement efficiënter kan inzetten. 

Tot slot betaal je – zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald – enkel voor de middelen of diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Dat is bij een on-premise serverpark niet het geval. 

#5 De cloud draagt bij tot een verbeterde samenwerking

Met een cloudoplossing heb je overal toegang tot je bedrijfsgegevens. Dit maakt dat medewerkers altijd en overal hun documenten kunnen openen, bewerken en delen. En dat in realtime.

Met meerdere collega’s tegelijkertijd aan dezelfde spreadsheet werken? Geen enkel probleem. In de cloud kan je eenvoudig aan gezamenlijke projecten samenwerken. 

cloud

Je hoeft bovendien geen bijlagen heen en weer te sturen, wanneer je opereert in de cloud. Via een gedeeld document heeft iedereen meteen toegang. Hiermee voorkom je een puinhoop van conflicterende bestanden.

Het resultaat? Medewerkers verliezen minder tijd en kunnen efficiënter samenwerken. De cloud verhoogt de productiviteit van bedrijven aanzienlijk. 

#6 Met een cloudoplossing ben je altijd up-to-date

Aangezien cloud-software wordt gehost door leveranciers, hoef je je geen zorgen te maken over updates. Die worden verzorgd door de cloud-dienstverlener. 

Hierdoor blijft je systeem operationeel, en ben je altijd zeker van de recentste features. Wanneer je dus kiest voor een cloudoplossing, betaal je voor een totale service en niet alleen voor de software. Vandaar de naam SaaS of software as a Service. 

Besluit 

Kriebelt het idee intussen om de overstap te maken naar de cloud, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Het migreren van je IT-systemen is namelijk een spannende operatie. 

Bij ASPEX nemen wij dit voor jou uit handen. Als gespecialiseerd IT-bedrijf, assisteren we al meer dan 15 jaar lang bedrijven bij de migratie van hun systemen naar de cloud. 

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels