Azure Virtual Desktop: wat is het & hoe werkt het? Een allesomvattende gids (2021)

windows virtual desktop

Altijd en overal aan de slag kunnen met je favoriete Microsoft tools? Dan is de werkplekoplossing van Azure Virtual Desktop (voorheen: Windows Virtual Desktop) ideaal. Deze unieke clouddienst biedt gebruikers een virtuele desktopervaring binnen een Windows 10 omgeving. 

Meer dan 20.000 bedrijven hadden zich aangemeld voor de preview fase van deze nieuwe technologie. In september 2019 was het dan zover: het toenmalige Windows Virtual Desktop werd officieel gelanceerd. 

Wist je dat? Bij ASPEX hebben we meegewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van Azure Virtual Desktop wereldwijd.

Sindsdien is WVD een onmisbare tool voor groeiende bedrijven. Dankzij de coronacrisis is de interesse in deze handige werkplekoplossing echter fors gestegen. Heel wat bedrijven overwegen om de overstap te maken naar de cloud. 

wvd

Maar wat heeft Azure Virtual Desktop nu feitelijk te bieden? Daar kom je in dit blogartikel gauw achter. Hierin gaan we namelijk dieper in op de werking van WVD en de voordelen ervan. Veel leesplezier!

Wat is Azure/Windows Virtual Desktop?

Laat ons beginnen bij het begin; wat is Azure Virtual Desktop nu precies? Wel, Azure Virtual Desktop is een manier om toegang te krijgen tot een virtueel Windows-besturingssysteem. Met name dan vooral Windows 10. 

Deze gevirtualiseerde Microsoft omgeving wordt in de cloud (via internet) aangeboden. Het grote voordeel? Je kunt op eender welk apparaat inloggen op je gekende Windows 10 desktop omgeving.  

windows virtual desktop

Je programma’s, documenten en besturingssysteem staan niet op je toestel, maar op de cloudserver. Het principe van Azure Virtual Desktop kan je in feite vergelijken met hoe we in het verleden toegang kregen tot onze bedrijfsdata, namelijk via een traditionele VPN-oplossing. 

Hiermee is het mogelijk om mobiele werkers vanop afstand toegang te verlenen op het interne bedrijfsnetwerk. WVD biedt echter een hoop meer voordelen. Hier gaan we verder in het artikel dieper op in. 

Concreet is WVD een dienst voor het virtualiseren van computers. Deze dienst wordt aangeboden op het Microsoft Azure Platform: het cloud computing-platform van Microsoft. 

Hoe werkt Azure/Windows Virtual Desktop?

Hoe werkt zo’n virtuele desktop? Wel, het is heel simpel. In principe ben je slechts drie klikken verwijderd van een virtuele desktopervaring. Allereerst zal je de aan/uit knop van je laptop moeten indrukken. 

Daarna moet je jezelf inloggen via het loginscherm van de computer. Je hebt hiervoor je gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Tot slot moet je inloggen via het loginscherm van Azure Virtual Desktop. 

In no-time worden je bureaubladen, applicaties en documenten gevirtualiseerd binnen een Windows 10 omgeving. Vanop eender welke locatie of welk toestel. Hierdoor heb je jouw documenten altijd en overal bij de hand. 

Wat zijn de voordelen van Azure/Windows Virtual Desktop?

Vergeleken met een logge, traditionele VPN-oplossing biedt Azure Virtual Desktop heel wat voordelen. We bespreken de belangrijkste. 

#1 WVD is flexibel en schaalbaar

Door je IT-infrastructuur naar de cloud te brengen, kies je voor een oplossing die meegroeit met je onderneming én medewerkers. Met Azure Virtual Desktop betaal je per maand en per medewerker. 

Je hoeft geen grote sommen op te hoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. Je betaalt enkel voor wat je nodig hebt. 

wvd

Bij een VPN-oplossing is dit niet het geval. Hierbij koop je een firewall of router die afhankelijk is van de omvang van de organisatie. Groeit je organisatie, dan moet je ruimte gaan bijkopen. Krimpt je organisatie, dan blijft een deel van je infrastructuur onbenut. 

Bij WVD is dit veel eenvoudiger. Zet je onderneming een groeispurt in? Dan groeit Azure Virtual Desktop gewoon met je mee: met een paar klikken voeg je een user toe. Zowel opschalen als afbouwen is erg simpel. 

#2 Met WVD profiteer je van gratis Windows 7 updates

Zoals eerder gezegd, is WVD een systeem voor het virtualiseren van Windows-besturingssystemen, waaronder Windows 7 en Windows 10. 

Windows 7 is echter een verouderd besturingssysteem. De algemene ondersteuning van Windows 7 met beveiligingsupdates en andere updates eindigde op 13 januari 2015. 

De uitgebreide ondersteuning met noodzakelijke beveiligingsupdates eindigde dan weer op 14 januari 2020. Toch zijn er nog enkele bedrijven die op een Windows 7 omgeving werken. 

Op het Azure Virtual Desktop platform kunnen deze gebruikers echter profiteren van verlengde (en gratis) beveiligingsupdates tot januari 2023. Hiermee koop je als Windows 7 gebruiker tijd om te migreren naar een Windows 10 omgeving.

#3 Met WVD zijn investeringen in hardware niet meer nodig

Kies je voor een VPN-oplossing, dan heb je een router of firewall nodig. Je bent dus gebonden aan extra hardware. Bij Azure Virtual Desktop is dat niet het geval. Alles draait in de cloud via het Microsoft Azure Platform. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding. 

Bovendien hoef je met WVD minder te investeren in krachtige laptops. Je hoeft geen rekening meer te houden met de grootte van je werkgeheugen of de kracht van je processor. Alle programma’s die je nodig hebt, bevinden zich in de cloud. 

besparen

Van boekhoudpakketten tot volledige ERP-systemen: dergelijke software wordt centraal geïnstalleerd in de cloud op de WVD-omgeving. Je laptop? Daar wordt in principe niets van verwacht. 

Je kunt dus flink wat geld besparen op de aankoop van werklaptops, als je kiest voor Azure Virtual Desktop. Bovendien gaat je investering in hardware (laptops) ook langer mee. 

Het Microsoft Azure Platform veroudert niet en is ook steeds up-to-date. De leeftijd van je werklaptop speelt dus in mindere mate een rol. Zelfs met een laptop van 10 jaar oud kan je perfect werken. 

#4 Met WVD heb je overal toegang tot je bedrijfsgegevens

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we massaal zijn beginnen te telewerken. Dat was aanpassen voor werknemers, maar ook voor bedrijven. Voor de coronacrisis bood 57 procent van de Vlaamse bedrijven de mogelijkheid aan om van thuis uit te werken. Intussen is dat aantal gestegen naar 88 procent.

Heb je een draagbare laptop, dan vormt pendelen tussen het kantoor en je thuiswerkplek geen enkel probleem. Beschik je daarentegen over een vast (desktop) exemplaar, dan is dit minder evident. 

cloud wvd

Ook wanneer je server of firewall zich beperkt tot een vaste locatie, wordt het werken vanop afstand bemoeilijkt. Azure Virtual Desktop biedt in dat geval uitkomst. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding. 

Het resultaat? Medewerkers kunnen altijd en overal toegang krijgen tot de gewenste documenten en gegevens. Of ze nu van thuis werken, onderweg, in het buitenland of op kantoor. 

Je werkplek beperkt zich niet meer tot je plaatsje op kantoor en je hebt alle bedrijfsapplicaties overal bij de hand wanneer je maar wil.

#5 Al je gegevens & bestanden worden veilig opgeslagen in de cloud

Werken in de cloud is niet alleen handig, maar bovenal ook veilig. Staan al je gegevens en documenten op een harde schijf? Dan mag je hopen dat je jouw laptop nooit verliest. Laptop weg, betekent in dat geval data weg. 

Azure Virtual Desktop biedt in dergelijke situaties meer zekerheid. Op je laptop staat geen lokale data meer. Je gegevens zijn opgeslagen in de cloud, wat betekent dat je er altijd bij kunt, ongeacht wat er gebeurt met je apparaten.

opslag wvd

Word je laptop gestolen? Dan stap je de lokale elektronicawinkel binnen en koop je makkelijk een nieuwe laptop. Je kunt dan gemakkelijk verder werken door in te loggen via het loginscherm van Azure Virtual Desktop. Je bestanden zijn niet verloren. Hetzelfde geldt in het geval je laptop of hardware crasht.

Daarnaast wordt Azure Virtual Desktop regelmatig onderworpen aan beveiligingsaudits. Inloggen gebeurt via een tweestapsverificatie. Iemand met slechte bedoelingen kan dus niet zomaar met je persoonlijke bestanden aan de haal. 

#6 Met WVD verloopt het onboarden van nieuwe medewerkers efficiënter 

Zoals eerder gezegd, voeg je met een paar klikken een nieuwe user toe aan het Azure Virtual Desktop platform. Het onboarden van nieuwe medewerkers verloopt hierdoor een pak efficiënter. 

Er moeten bijvoorbeeld geen softwarepakketten meer geïnstalleerd worden op de computer van de werknemer. Hiermee bespaart zowel de IT-afdeling als de nieuwe medewerker heel wat tijd. 

Het enige wat je nieuwe medewerker nodig heeft, zijn inloggegevens. Daarna heeft hij/zij meteen toegang tot de benodigde documenten en gegevens. 

PS: je kan op een eenvoudige manier aangeven welke werknemer toegang heeft tot welke bestanden of gegevens. Het is geen alles-of-nietsoplossing. In tegendeel: een cloudoplossing is erg modulair.

Besluit

Kriebelt het idee intussen om de overstap te maken naar Azure Virtual Desktop, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Het migreren van je IT-systemen is namelijk een spannende operatie. 

Bij ASPEX nemen wij dit voor jou uit handen. Als gespecialiseerd IT-bedrijf, assisteren we al meer dan 15 jaar lang bedrijven bij de migratie van hun systemen naar de cloud.

Ook als je nog met vragen zit over Azure Virtual Desktop, mag je ons altijd contacteren. Wij staan je met plezier te woord!

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels