Windows Virtual Desktop heet voortaan Azure Virtual Desktop (overzicht)

image2

Onlangs kondigde Microsoft een naamswijziging aan voor de Windows Virtual Desktop-service. Deze unieke clouddienst biedt gebruikers een virtuele desktopervaring binnen een Windows 10 omgeving en luistert vanaf heden naar de naam Azure Virtual Desktop

Naast de nieuwe naam, krijgt de dienst bovendien enkele nieuwe functies; met als doel om aan deze nieuwe hybride werkeisen te voldoen. In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. Lees gerust met ons mee!

Waarom voert Microsoft een naamswijziging door aan de Windows Virtual Desktop-service? 

Aan naamswijziging liggen meerdere oorzaken ten grondslag. In de eerste plaats wilt Microsoft benadrukken dat hun gevirtualiseerde cloudoplossing enkel en alleen toegankelijk is op het Azure platform

Azure Virtual Desktop – voorheen Windows Virtual Desktop – kan dus niet op andere cloudsystemen draaien, zoals bijvoorbeeld Google Compute Engine of Amazon Web Services. Dat maakt de nieuwe naam bij deze meteen duidelijk. 

Anderzijds zou Microsoft zich in de toekomst niet louter meer willen beperken tot het virtualiseren van een Windows 10 omgeving. Tegenwoordig is er ook heel veel vraag naar het virtualiseren van Linux desktops, bijvoorbeeld. 

Door zich te ontdoen van de term Windows, zet Microsoft de deur dus op een kier om – naar de toekomst toe – ook andere besturingssystemen te virtualiseren. 

Tot slot zou de naamswijziging het gevolg zijn van een nieuwe strategie. Microsoft wilt zijn visie namelijk uitbreiden om een flexibel, vrijwel overal toegankelijk VDI-platform in de cloud te worden voor vrijwel alle gebruiksscenario’s. 

Voorheen was de service immers vooral op professionals gericht. Middels de nieuwe strategie zou Azure Virtual Desktop nu ook veel toegankelijker moeten zijn voor particuliere gebruikers.

Welke nieuwe functionaliteiten krijgt Azure Virtual Desktop?

 #1 Verbeterde ondersteuning van Azure Active Directory (AAD)

Het grote voordeel van de cloud is dat medewerkers altijd en overal toegang hebben tot de gewenste documenten en gegevens. Of ze nu van thuis werken, onderweg, in het buitenland of op kantoor.

Handig, maar als bedrijf moet je er wel op toezien wie toegang heeft tot welke gegevens of applicaties. Want zonder controle over de cloudservices, verlies je zicht op wat er precies met alle bedrijfsdata gebeurt. 

Azure Active Directory beheert dit in jouw plaats: het is een belangrijke service die door organisaties van over de hele wereld wordt gebruikt om gebruikerstoegang tot belangrijke apps en gegevens te beheren. 

Voorheen had je een domeincontroller nodig om te bepalen wie er toegang tot welke stukken van het domein mag hebben. 

Binnenkort is het echter mogelijk om jouw Azure Virtual Desktop-VM rechtstreeks te koppelen aan Azure Active Directory. Dit helpt om de kosten te verlagen en de implementatie te stroomlijnen.

In de toekomst krijgt deze AAD-integratie bovendien enkele nieuwe beveiligingsfuncties, zoals ondersteuning voor FIDO2 en single sign-on.

#2 Beheer van multi-session Virtual Machines in Microsoft EndPoint Manager

Ook nieuw in Azure Virtual Desktop is de integratie met EndPoint Manager: een geïntegreerde oplossing voor het beheren van meerdere apparaten. De integratie resulteert bijgevolg in meer mogelijkheden met meerdere virtuele sessies.

Beheerders kunnen vanaf heden meerdere virtuele desktops managen. Dat moet het voor systeembeheerders gemakkelijker maken om applicaties en updates op grote schaal uit te rollen.

Anderzijds kunnen meerdere gebruikers ook deelnemen aan één virtuele desktop. Dit is dan weer handig om centraal je line-of-business applicatie aan te bieden op een gedeelde virtuele desktop. 

Doordat meerdere gebruikers dan weer op één virtuele werkplek kunnen aanmelden, vervalt de installatie en het onderhoud van deze applicatie per gebruiker die deze wilt aanroepen. Bijgevolg verminder je de kosten van de achterliggende infrastructuur.

#3 Makkelijk opstarten middels de nieuwe QuikStart-optie

Microsoft wil het eenvoudiger maken om met Azure Virtual Desktop te starten, en introduceert daartoe een nieuwe QuickStart-functie. Die maakt het mogelijk om met enkele klikken een virtuele machine in te stellen. 

Het doel van deze nieuwe functie is om de onboarding-ervaring te optimaliseren. Een van de feedbackpunten van klanten was namelijk dat zij zo snel mogelijk hun gevirtualiseerde omgeving aan de praat wouden krijgen. 

Met deze nieuwe functie – die in de toekomst verder wordt uitgerold – zou je dus veel eenvoudiger aan de slag kunnen gaan met Azure Virtual Desktop.

#4 Opzetten van single sign-on (SSO) met behulp van Active Directory Federation Services (ADFS)

Single sign-on-software stelt eindgebruikers in staat om eenmalig in te loggen en zorgt er daarna voor dat authenticatie tot andere applicaties automatisch verloopt. Via Active Directory Federation Services (ADFS) kan je zo’n eenmalige aanmelding makkelijk configureren.

#5 Externe klanten toegang geven via Remote App Streaming 

Tot slot introduceert Microsoft een nieuw abonnementensysteem voor Azure Virtual Desktop. 

Vanaf 1 januari 2022 kunnen externe gebruikers via Remote App Streaming toegang krijgen tot specifieke applicaties via een virtuele desktop. 

Deze nieuwe functie is enkel van toepassing op gebruikers die zich niet binnen je eigen organisatie bevinden. Je betaalt per maand, per gebruiker. Vooral voor ISV’s is dit een welgekomen toevoeging. Via deze weg kunnen ze hun klanten namelijk kostenefficiënt toegang geven tot specifieke softwarepakketten.

Besluit

Wil je meer leren over Microsoft Azure? Neem dan zeker dit blogartikel eens door. Hierin vind je een antwoord op al jouw vragen omtrent Azure. 

Kriebelt het idee om de overstap te maken naar Azure Virtual Desktop, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Het migreren van je IT-systemen is namelijk een spannende operatie. 

Bij ASPEX nemen wij dit voor jou uit handen. Als gespecialiseerd IT-bedrijf, assisteren we al meer dan 15 jaar lang bedrijven bij de migratie van hun systemen naar de cloud.

De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?

Blijf op de hoogte als ASPEX een nieuwe gids publiceert.

Gerelateerde artikels